η επιτροπη αλληλεγγυης μεγαλωνει // #mazi_dynatoi

Με προσωπικό τους βίντεο δηλώνουν τη στήριξή τους στην προσπάθεια της Επιτροπής Αλληλεγγύης, οι συνάδελφοι!

Είμαστε πλάι στο σωματείο μας! Στηρίζουμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης!

Για να είμαστε #mazi_dynatoi!

δυναμη ελπιδασ η επιτροπη αλλυλεγγυησ του σεη !

Με αισιοδοξία, καλή ενημέρωση κι επαγρύπνηση, το Σωματείο μας σαλπίζει μια καμπάνια αλληλοϋποστήριξης για όποιον συνάδελφο έχει ανάγκη!

Να στηρίξουμε, να συνεισφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε! Να δώσουμε για να πάρουμε πίσω διπλά και τριπλά!

Αναβολη εκλογων

Την αναβολή των αρχαιρεσιών του σωματείου και την παράταση της θητείας όλων των οργάνων του, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις από την πανδημία του κορονοϊού και στην χώρα μας.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

σχετικα με την εξελιξη του φαινομενου της πανδημιας και τον κλαδο μας

Η νέα ανακοίνωση του σωματείου μας για τις δραματικές εξελίξεις της πανδημίας και στην χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία για χειροτέρευση της κατάστασης όλων των συναδέλφων στον κλάδο, αν δεν ληφθούν ΤΩΡΑ άμεσα μέτρα ενίσχυσης:

1. Του υγειονομικού συστήματος και
  2. Του εισοδήματος των εργαζομένων του χώρου

Ανακοίνωση για την 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας

Categories: Ανακοινώσεις,Δελτία Τύπου,Κάλεσμα-Πρόσκληση

“Αθήνα, 3/2/20

Ανακοίνωση ΣΕΗ για την 8η Μάρτη Ημέρα της Γυναίκας

110 χρόνια πέρασαν από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας. Κι όμως, μέχρι και σήμερα ο αγώνας για τη γυναικεία ισοτιμία είναι απαραίτητος, αφού οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται, τόσο στη δουλειά, όσο και στο νοικοκυριό, που το σύστημα θεωρεί ατομική και οικογενειακή υπόθεση. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο συντρίβονται από τη βαρβαρότητα του σημερινού συστήματος.

Όπως και κάθε κυβέρνηση έτσι και η σημερινή, εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πανηγυρίζοντας για την “προοδευτικότητα” και την “ευκολία” του ευέλικτου ωραρίου, που επιτρέπει στη γυναίκα να συνδυάζει το σπίτι, τη μητρότητα, με την εργασία.

Την ίδια στιγμή οι ίδιοι, μετατρέπουν τη χώρα μας σε σιδερόφρακτη φυλακή για χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να βάλουν ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια στην οργάνωση των εργαζόμενων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Την ίδια στιγμή δεν απαντούν πώς μέσα στην “ευελιξία”, την 4ωρη και 6ωρη εργασία θα καταφέρει να μαζέψει μια εργαζόμενη γυναίκα σήμερα τα 9000 χιλιάδες απαραίτητα ένσημα, προκειμένου να πάρει την αμφίβολη και πενιχρή σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου της.

Ειδικά στον κλάδο μας, που το επάγγελμα μας χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα και που στην καλύτερη περίπτωση κάποιος εργάζεται 6 μήνες το χρόνο, πως θα συμπληρώσει 40 χρόνια συνεχόμενης εργασίας; Από μόνη της η ανεύρεση εργασίας μέσω ακροάσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πόσο μάλλον σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή σε περίπτωση που μια γυναίκα έχει μικρό παιδί. Ακόμη και  πολλές συναδέλφισσες που παρά τις δυσκολίες είναι στο επάγγελμα, λόγω της εποχικότητας, των απλήρωτων προβών, της μη ύπαρξης ΣΣΕ, της δουλειάς με το μπλοκάκι κ.α., δεν καταφέρνουν τελικά να κατοχυρώσουν δικαίωμα ούτε καν για τα επιδόματα μητρότητας, πόσο μάλλον για σύνταξη! Σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη κοινωνικών παροχών (παιδικοί σταθμοί κ.α.) πολλές φορές αναγκάζονται να μένουν εκτός δουλειάς για 2 και 3 χρόνια, έχοντας μεγάλη δυσκολία μετά να ξαναμπούν στο επάγγελμα.

Κι όμως, σήμερα οι τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Μια ζωή, που θα καλύπτονται οι ανάγκες μας στην εργασία και δε θα ακροβατούμε ανάμεσα στην ανεργία, τη μισοαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση. Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε πολιτισμό, παιδεία, μόρφωση για τα παιδιά μας. Αυτές τις δυνατότητες μπορούμε να διεκδικήσουμε όλες οι εργαζόμενες γυναίκες, οργανωμένες μέσα στα σωματεία μας, θέτοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο. Το ίδιο το σύστημα και τις κυβερνήσεις του, που στέλνει τα ΜΑΤ στα νησιά και τα πανεπιστήμια, που συλλαμβάνει αθώους ανθρώπους στις ταράτσες των σπιτιών τους, που υψώνει φράκτες για να μη δεχθεί τα θύματα που το ίδιο δημιούργησε μέσα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι αγώνες των εργατριών του περασμένου αιώνα, των γυναικών του κλάδου μας, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, φωτίζουν και σήμερα τους αγώνες των εργαζομένων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί

στην Αθήνα την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα και

στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Μάρτη στις 12.00 μμ. στο Άγαλμα Βενιζέλου