Προβολη απο την ΕΡΤ του ντοκιμαντερ “100 χρονια ΣΕΗ”

Ένα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας αλλά και με παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 το βράδυ

#5 φεστιβαλ ΟΕΘ ΣΕΗ

Τον Γενάρη του 2020 θα πραγματοποιηθεί το 5ο φεστιβάλ του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ.

Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά!

Ανακοίνωση ΣΕΗ για τη Συλλογική Σύμβαση στο ΚΘΒΕ

Αθήνα, 18/06/2019

Με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εθνικό Θέατρο, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ολοκληρώνει έναν ακόμη σχεδιασμό στην γενικότερη κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών, αφήνοντας πλέον στον κλάδο μια πολύ καλύτερη συλλογική σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο, χωρίς μνημόνια και αστερίσκους, αλλά και μια τεράστια παρακαταθήκη για τις υπόλοιπες συμβάσεις που παλεύουμε.

Η υπόθεση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι μια υπόθεση ιδιαίτερα δύσκολη, που συναντά κάθε λογής εμπόδια και η δυσκολία αυτή εκφράζει την πολιτική βούληση των εκάστοτε κυβερνήσεων για ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αυτή η πολιτική εκφράζεται και στο χώρο του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Παίρνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλαζονείας και αδιαλλαξίας μέσα στον απόλυτο εναγκαλισμό της κυβέρνησης με την διοίκηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση και θέλοντας να δώσει εχέγγυα στην όποια επόμενη κυβέρνηση έρθει να συνεχίσει τους τωρινούς σχεδιασμούς, το ΚΘΒΕ έχει μετατραπεί σε παραμάγαζο εξυπηρέτησης προεκλογικών διευθετήσεων. Το καθεστώς της τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον συνάδελφο διεκδικεί την σύμβαση που είχαμε είναι πρωτοφανές, φτάνοντας ακόμη και σε στοχευμένες διώξεις συναδέλφων από το θέατρο ακόμα και μέλους της ΑΕ. Και μέσα σε όλα αυτά, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει με απευθείας αναθέσεις και υπέρογκα ποσά, υποθέσεις που αφορούν στο Κρατικό Θέατρο ενάντια στους ηθοποιούς, κατεβαίνει υποψήφιος με την τωρινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας τον μηχανισμό που έχει στηθεί στο ΚΘΒΕ τόσο καιρό. Συνοδοιπόρος της Υπουργού Πολιτισμού, που στην τελική ευθεία μας δήλωσε ότι το ΚΘΒΕ και το Εθνικό δεν είναι δική της υπόθεση (αλλά τα μνημόνια είναι). Για μια ακόμη φορά χρεοκοπεί η επιχειρηματολογία και η κατασυκοφάντηση των ηθοποιών και του Σωματείου για τη μη υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που γνωρίσαμε και αναδεικνύεται η άμεση σχέση με την κυβέρνηση

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πιστό στην ιστορία του, συνεπές στο ραντεβού του μέλλοντος, δεν θα πάει πίσω από τις αναγκαίες απαιτήσεις, ούτε από τους συσχετισμούς, ακόμα κι αν ο δρόμος αυτός είναι πιο δύσβατος, καθώς είναι ο μόνος δρόμος.

Αυτός ο αγώνας, η μάχη για τη σύμβαση στο ελεύθερο, ο αγώνας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ δίπλα στο σωματείο και η απεργία 1,5 μήνα για την υπογραφή της ΣΣΕ, έστρωσαν το δρόμο και για την επιτυχημένη υπογραφή της ΣΣΕ στο Εθνικό.

Καλούμε τους συναδέλφους που δουλεύουν στο ΚΘΒΕ να βαδίσουν τον δρόμο αυτό, να γκρεμίσουν τους σχεδιασμούς που αποτρόπαια ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους. Δεν είναι αυτά τα γεγονότα ούτε τα πρώτα, ούτε τα τελευταία.

Να επιστρέψουμε το φόβο σ΄ αυτούς που τον σπέρνουν για να μας κρατάνε διχασμένους και να μπορούν ανενόχλητοι να υλοποιούν τα γενικότερα πολιτικά σχέδιά τους και τις προσωπικές τους επιδιώξεις.

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, συσπειρωμένοι σ΄ ενα σχεδιασμό και με οργάνωση του αγώνα, μπορούμε να επιτύχουμε την υπογραφή της συλλογικής μας σύμβασης.

Για το Δ.Σ του ΣΕΗ

Ήρα Ρόκου