<>

παραταση υποβολης αιτησεων για το 5ο φεστιβαλ οεθ-σεη

Για έναν μήνα ακόμα θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή οι εταιρικοί θίασοι, ώστε να συμμετάσχουν στο 5ο φεστιβάλ του ΟΕΘ.

Επικοινωνήστε με το σωματείο και την γραμματεία του ΟΕΘ σήμερα!

Περισσότερα

Υπογραφες εναντια στην Ελληνοαμερικανικη “συμφωνια αμοιβαιας αμυντικης συνεργασιας”

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ενάντια στις ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

Περισσότερα

#5 φεστιβαλ ΟΕΘ ΣΕΗ


Τον Γενάρη του 2020 θα πραγματοποιηθεί το 5ο φεστιβάλ του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ.

Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά!


 

Περισσότερα

το νεο βιντεο για τις σσε

Νέο βίντεο για την ενίσχυση του αγώνα που κάνει το σωματείο για τις ΣΣΕ.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Το βίντεο εδώ.

Περισσότερα

Για την Ισοτιμία των Καλλιτεχνικών Σχολών-έως το 2003

Categories: Ανακοινώσεις,Δελτία Τύπου

Ανακοίνωση για την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή σχετικά με την ισοτιμία των τίτλων που αποκτήθηκαν έως το 2003 από καλλιτεχνικές σχολές, εξέδωσε το σωματείο μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο, καθώς και το αρχείο σε μορφή .pdf.

 


Αθήνα, 17/07/17

 

 

Ενημερωτικό Δελτίο για την ψήφιση στη Βουλή της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών,

 έως το 2003, των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

 

Συνάδελφοι,

 

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη βουλή με μορφή τροπολογίας η ισοτίμηση των τίτλων σπουδών από  τις ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές που αποκτήθηκαν έως το 2003 με τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως το 2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενώ από τη μια έρχεται να αποκαταστήσει μια αδικία, για όσους συναδέλφους τότε δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμά που είχαν να ισοτιμηθούν, από την άλλη ανοίγει το δρόμο σε μια κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων.

Συγκεκριμένα: Ενώ είχε παρασχεθεί στο Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) η αρμοδιότητα να αποφαίνεται για την αναγνώριση ισοτιμίας των τίτλων σπουδών που χορηγούσαν οι ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές (μέχρι το 2003) προς τους τίτλους που χορηγούσαν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα η αντικατάσταση του ΙΤΕ, το 2005, από τον ΔΟΑΤΑΠ που δεν είχε αντίστοιχη αρμοδιότητα οδήγησε στο να υπάρχουν συνάδελφοι που μολονότι είναι κάτοχοι του ίδιου τίτλου σπουδών, επειδή δεν είχαν προσφύγει τότε στο ΙΤΕ, δεν είχαν ίση μεταχείριση κύρια ως προς την δυνατότητα πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη συγκεκριμένη τροπολογία η αρμοδιότητα αυτή δίδεται στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) λύνοντας έτσι την ίση μεταχείριση των αποφοίτων ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών έως το 2003.

Στο τελικό  όμως σημείο της τροπολογίας που έρχεται να λύσει το παραπάνω ζήτημα υπάρχει η εξής προσθήκη: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας». Εύλογα λοιπόν γεννιούνται ερωτήματα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα και θέτουμε για προβληματισμό, για παράδειγμα:
-Για ποιο λόγο δε δέχτηκε η κυβέρνηση, ενώ υπήρχε αντίστοιχη πρόταση, να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη παράγραφος με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι ισοτιμούνται ΌΛΟΙ οι τίτλοι σπουδών των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, που ΤΟΤΕ το 2003, είχαν χαρακτηριστεί Ανώτερες;
-Με ποια κριτήρια τώρα θα καθοριστούν οι Ανώτερες Σχολές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος;
-Τι θα γίνει για παράδειγμα με τους τίτλους σπουδών που δόθηκαν τότε από σχολές που ήταν ανώτερες και τώρα έχουν κλείσει;

Είναι νομίζουμε φανερό ότι  η κίνηση της Κυβέρνησης δεν εκφράζει γενικά την πρόθεσή της να αποκαταστήσει μία αδικία για όσους μέχρι το 2003 δεν είχαν προχωρήσει στην ισοτίμησή των πτυχίων τους, δεν μας έχει συνηθίσει εξάλλου σε τέτοια (για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά αξιοποιώντας αυτή την «ευκαιρία» θέλησε να ανοίξει το δρόμο για την  κατηγοριοποίηση των καλλιτεχνικών σχολών και των αποφοίτων.  Εν τέλει μετατίθεται στη «Δευτέρα Παρουσία», ακόμη μια φορά, η ευθύνη της κυβέρνησης  για δημιουργία Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να λύσουν την ουσιαστική αδικία, την ανεμπόδιστη πρόσβαση των νέων ανθρώπων στην  καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Συνάδελφοι,

Η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της Ίδρυσης Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών Δημόσιων και Δωρεάν στα πλαίσια της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι το μόνο που  μπορεί πραγματικά να  βάλει σε «τάξη»  το χάος που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι το χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης λυμαίνονται οι ιδιώτες που λειτουργούν με  αποκλειστικό σκοπό και κριτήριο το κέρδος.

Η χρόνια επιλογή των κυβερνήσεων να μην ικανοποιούν το πάγιο αίτημά μας δεν είναι παράληψη παρά συνειδητή και σκόπιμη πριμοδότηση των εμπόρων της γνώσης που ζητώντας υπέρογκα ποσά οδηγούν τους νέους συναδέλφους είτε να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για την είσοδο σε κάποια σχολή, είτε στο να δουλεύουν παράλληλα  για να πάρουν τελικά ένα πτυχίο αμφίβολης ποιότητας, που τις περισσότερες φορές ακόμη και για να το πάρουν στο χέρι χρειάζεται να πληρώσουν το εξτρά χαράτσι των σχολαρχών.

Οφείλουμε να κάνουμε αυτές τις διευκρινήσεις καθώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ συνέδεσε την εξέλιξη ψήφισης αυτής της τροπολογίας με το άνοιγμα του δρόμου για Ανωτατοποίηση. Ανωτατοποίηση ποιών; Των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που εμπορεύονται την καλλιτεχνική σπουδή και γνώση;  Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ  που είναι πάγιο αίτημα του Σωματείου μας εδώ και δεκαετίες όχι μόνο δεν έχει ουδεμία σχέση με την Ανωτατοποίηση των ιδιωτικών σχολών αλλά πρέπει να οδηγεί στην κατάργησή τους.

Η ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική μόρφωση για όλους τους σπουδαστές δημιουργώντας βαθιά καλλιεργημένους   καλλιτέχνες είναι προϋπόθεση για να  μπορούν στη βάση του προγράμματος σπουδών αυτών των σχολών να πιστοποιηθούν  χωρίς κίνδυνο γενικής υποβάθμισης οι  μέχρι τώρα πτυχιούχοι  από τις δραματικές σχολές.

Οποιαδήποτε συζήτηση ανοίγει το ζήτημα της πιστοποίησης-ισοτιμίας των τίτλων σπουδών χωρίς την εξασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου ελλοχεύει τον άμεσο κίνδυνο των  ακόμα πιο υποβαθμισμένων εξατομικευμένων πτυχίων που πιθανά θα χρειάζεται ξανά και ξανά να πληρώνουμε για να πιστοποιούμε ή την κατηγοριοποίηση των ίδιων των σχολών ανάλογα με το αν έχουν λάβει ή όχι την πιστοποίηση. Το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα οδηγεί και στη συγκέντρωση των σχολών στα χέρια των πιο μεγάλων επιχειρηματιών της τέχνης  που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε κριτήρια πιστοποίησης που πιθανά θα θέσει το Υπουργείο και δεν θα έχουν σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και όλες οι προηγούμενες έχει  πολύ μεγάλες ευθύνες που δεν προχωράει στην ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών τώρα, επιλέγοντας για άλλη μία φορά να μη συγκρουστεί, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου.  Μάλιστα ή ίδια αυτή κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για καταβολή διδάκτρων και στις  δημόσιες σχολές( Εθνικό, ΚΘΒΕ)  κάνοντας το πρώτο βήμα με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, βήμα μάλιστα που έγινε στην συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους  να στρατευτούν  στον αγώνα του Σωματείου για να απαιτήσουμε την Ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών Δημόσιων και Δωρεάν. Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που δουλεύουν με άθλιους όρους στα σχολεία, ή όσους επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση να δώσουν τη μάχη με κάθε τρόπο τόσο μέσα από τις  ασυμβίβαστες δυνάμεις στα σχολεία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ,  όσο και μέσα από το ΣΕΗ.

 

 

Υ.Γ  Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί και λιγότερο προκλητικοί, όσοι  διαστρεβλώνουν τις θέσεις του σωματείου, κοροϊδεύουν ανοιχτά τον κλάδο και παίζοντας με την αγωνία των συναδέλφων, διατυπώνουν απόψεις που εκτός των άλλων ανοίγουν τους ασκούς του αιόλου. Ιδιαίτερα δε όταν κάποιοι διατέλεσαν ή και ακόμα διατελούν δραστήριοι υποστηρικτές της κυβέρνησης, συνδικαλιστικά στελέχη στο θέαμα Ακρόαμα, πρώην μέλη του Δ.Σ του ΣΕΗ.

 

 

 

Για το ΣΕΗ

 

Η Πρόεδρος

Η Γεν. Γραμματέας

Λίλα Καφαντάρη

Ήρα Ρόκου


ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2003

Leave a Reply