<>

σχετικα με την σταση του κθβε και τον αγωνα μας

Κάλεσμα για συσπείρωση όλων των συναδέλφων στο ΚΘΒΕ (και όχι μόνο) για την πάλη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που δεν υπογράφει η διοίκηση του οργανισμού.

Πέμπτη 27 Δεκέμβρη 2018, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στη 13.00.

Περισσότερα

Διευκολυνση για εγγραφη νεων μελων

Η τροποποίηση με την οποία διευκολύνεται η εγγραφή νέων συναδέλφων στο σωματείο, ισχύει ακόμα.

Γίνε μέλος στο σωματείο σου, δυνάμωσέ το, κάνε το πιο μαζικό!

Κάνε τώρα την αίτηση!

Περισσότερα

οι θεατες, συμπαραστατες του σεη

Με νέο γράμμα-κάλεσμα προς το κοινό για στήριξη στον αγώνα μας, δεκάδες συνάδελφοι βρίσκονται καθημερινά έξω από κεντρικά θέατρα της Αθήνας, κάνοντας γνωστή και στο κοινό την μάχη που δίνουμε για την ΣΣΕ.

Ζητώντας την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Την αλληλεγγύη τους.

Περισσότερα

Ολοι οι καλλιτεχνες στο πλαι μας !!!

Να στηρίξουν όλοι οι άνθρωποι των τεχνών, από όλους τους χώρους, τον αγώνα του ΣΕΗ και του ΠΜΣ, καλεί το σωματείο μας.

Το κείμενο των υπογραφών στήριξης, υπόθεση όλων των τεχνών!

Περισσότερα

Συνάδελφοι,

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου μας, φέρνουν αποτελέσματα. Εξ’ αιτίας της κινητοποίησης του σωματείου μας, την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της “Αθηναϊκά Θέατρα”, η διοίκηση της εν λόγω εταιρίας μας έστειλε κάλεσμα σε συζήτηση.

Το ΣΕΗ ενημερώνει τον κλάδο για την πρόσκληση της θεατρικής επιχείρησης “Αθηναϊκά Θέατρα” σε δημόσιο διάλογο. Όλοι οι ηθοποιοί να είναι σε επαγρύπνηση και έγκυρα (από το σωματείο τους) ενημερωμένοι. Καμία εμπιστοσύνη σε εργοδοσία-κυβέρνηση-ΠΟΘΑ.

Ακολουθεί η πλήρης, επίσημη ανακοίνωση του σωματείου μας.

Αθήνα,  01/06/2018

 

Για την πρόσκληση, σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο, της Εταιρείας «Αθηναϊκά Θέατρα»

 

Το ΣΕΗ στις 29/05/18 έλαβε πρόσκληση σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο από τον πρόεδρο της εταιρείας «Αθηναϊκά Θέατρα», κ. Διονύση Παναγιωτάκη. Προσπερνώντας τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και τις ανακρίβειες που υπάρχουν στο κείμενο, επικοινωνήσαμε με τη νομική σύμβουλο της εταιρείας «Αθηναϊκά Θέατρα», για να κλείσουμε ραντεβού έτσι ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηθοποιών που εργάζονται  στην συγκεκριμένη εταιρεία. Ενημερωθήκαμε λοιπόν, ότι ο διάλογος που προτείνεται από την πλευρά της επιχείρησης, δεν αφορά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά στη συζήτηση πάνω σε “θεματικές”. Στην διευκρίνιση που ζητήθηκε από την πλευρά μας περί του τι σημαίνει: “θεματικές”, μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τα θέματα που ήδη συζητούνται με το Υπουργείο και την ΠΟΘΑ και οι οποίες “θεματικές” αφορούν μεταξύ άλλων , όπως μας είπαν:

  • στην επιβίωση του θεάτρου σήμερα, στο μισθολογικό των ηθοποιών που πρέπει να υπαχθεί στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,
  • στον διαφορετικό τρόπο πληρωμής των ηθοποιών ανάλογα με το μέγεθος του θεάτρου,
  • στα μισθολογικά κλιμάκια που θα διαχωρίζουν νέους και παλαιότερους ηθοποιούς κ.α.

Εδώ και τρεις μήνες,  εργοδοσία – Υπουργείο και Ομοσπονδία (ΠΟΘΑ) βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία,διοργανώνοντας τριμερείς συναντήσεις για τους κανόνες λειτουργίας των θεάτρων, θέλοντας όχι μόνο να βγάλουν από το τραπέζι την ανάγκη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο θέατρο, αλλά να υπονομεύσουν ανοιχτά τους αγώνες του κλάδου, θεσπίζοντας κανονιστικά πλαίσια που θα νομοθετούν ένα εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους συναδέλφους. Ας σκεφτούμε δηλαδή τι θα σημάνει η νομοθετική ρύθμιση για διαφορετικούς σε ύψος μισθούς,  ανάλογα με τη χωρητικότητα του θεάτρου, τι θα σημάνει η αντιστοιχία του μισθού μας με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.α Εκτιμούμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις είναι ανησυχητικές, καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση.

Αποκαλυπτική για τις διαθέσεις της κυβέρνησης ήταν και η χθεσινή συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Σωματείου μας με την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία αρνήθηκε να υπερασπιστεί έμπρακτα το αίτημά μας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συγκεκριμένα ζητήσαμε, για μια ακόμη φορά, η υπογραφή και εφαρμογή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο θέατρο να είναι προϋπόθεση για τις επιχορηγήσεις που δίνει το Υπουργείο, για τη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Πέραν όλων αυτών, η πρόταση του προέδρου της εταιρείας «Αθηναϊκά Θέατρα», είναι η μεταξύ μας συνάντηση να καταγραφεί και να μεταδίδεται ζωντανά από sites κτλ. Είναι σαφές ότι το ΣΕΗ στον αγώνα που κάνει εδώ και 8 μήνες όχι μόνο δεν έχει αποφύγει να εκθέσει δημοσίως τις θέσεις του, αλλά επιδίωξε να διαμορφώσει τις θέσεις του αυτές με τον πιο δημόσιο και  ζωντανό τρόπο, μέσα από τις Γενικές του Συνελεύσεις και αποφάσεις, αντιστοίχως να κοινοποιήσει στους επιχειρηματίες αυτές τις θέσεις, θεωρώντας ότι η πρότασή μας δεν διασφαλίζει μόνο τα μισθολογικά των ηθοποιών, αλλά όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν το επάγγελμά μας, στοιχεία αναγκαία για την ίδια την τέχνη του θεάτρου. Μάλιστα μια σειρά στοιχεία της πρότασής μας και των αναγκών μας τα έχουμε μοιραστεί μέσα από τις ανακοινώσεις μας και με το ίδιο το κοινό.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το Σωματείο μας προσπάθησε από την πρώτη κιόλας στιγμή να εκθέσει δημοσίως και με τον πιο επίσημο τρόπο τις συλλογικές αποφάσεις του, που περικλείονται στο προτεινόμενο από εμάς κείμενο της  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αντιθέτως, κανένα επίσημο έγγραφο προτάσεων για Συλλογική Σύμβαση δεν έχουμε λάβει εδώ και τόσους μήνες από τους θεατρικούς επιχειρηματίες, ούτε φυσικά από την εταιρεία «Αθηναϊκά Θέατρα». Το μόνο έγγραφο που έχει δημόσιο χαρακτήρα και που έχουμε στα χέρια μας είναι η εξώδικη δήλωση, με βάση την οποία οι θεατρικοί επιχειρηματίες αρνούνται να έρθουν στη συνάντηση για υπογραφή ΣΣΕ.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι η έγνοια να μεταδίδεται ζωντανά η συνάντηση, αν δεν στερείται σοβαρότητας, μάλλον εκθέτει την συγκεκριμένη εταιρεία. Αν λοιπόν η εταιρεία «Αθηναϊκά Θέατρα» έχει πρόταση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». Ας την καταθέσει εγγράφως ή προφορικώς στη συγκεκριμένη συνάντηση. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, δεν είναι τηλεοπτικά σόου, αφορούν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, αφορούν την ανάγκη να έχουμε περίθαλψη, να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να εξελισσόμαστε και καλλιτεχνικά. Δεν μπορούν λοιπόν αυτές οι συζητήσεις να αξιοποιούνται για να καλλιεργούνται εντυπώσεις, αλλά να αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα και το βάρος της ευθύνης που τουλάχιστον εμείς αισθανόμαστε στις πλάτες μας όταν προσερχόμαστε σε αυτές. Εξάλλου εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα ξεπουλούσαμε τον δίκαιο και τίμιο αγώνα των συναδέλφων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συναγελαζόμενοι με την εργοδοσία.

 

Παρά τις παραπάνω εκτιμήσεις και θέλοντας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεννόησης με την εταιρεία “Αθηναϊκά Θέατρα”, δηλώνουμε ότι εάν η πρόσκληση που λάβαμε αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεσμευόμαστε ότι:

  1. θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης
  2. εφόσον υπάρξει πρόταση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυτή θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ενημερώνουμε ότι προτείνουμε η μεταξύ μας συνάντηση με θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, να γίνει την Παρασκευή 8/06/2018 και ώρα 12.00 στα γραφεία του Σωματείου μας. Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει δυσκολία από την εταιρεία “Αθηναϊκά Θέατρα” είμαστε διατεθειμένοι να  κλείσουμε το ραντεβού σε άλλη μέρα και ώρα μετά από μεταξύ μας συνεννόηση.

 

                        Για το ΣΕΗ

 

Ο Πρόεδρος

Η Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Αντωνιάδης

Ήρα Ρόκου

Η παραπάνω ανακοίνωση και σε εκτυπώσιμο pdf.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ _ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ_ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Leave a Reply