<>

Δυναμικα, αισιοδοξα για την νεα ΣΣΕ!!!

Το Δ.Σ. πρότεινε – η Γ.Σ. ψήφισε – ο κλάδος αποφάσισε!

Να μην υπάρξει θέατρο, συνάδελφος όπου δεν θα φτάσει η απόφαση του Σ.Ε.Η. για την νέα Σ.Σ.Ε.!

Περισσότερα

Το Σ.Ε.Η. με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ βορειας Ελλαδας

Σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας του για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης παντού, το σωματείο μας ανοίγει το διάλογο με όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Περισσότερα

Υπογραφηκε η νεα ΣΣΕ με το Εθνικο!

Νικηφόρος κατάληξη του πολύμηνου αγώνα μας για τα συμφέροντα όλου του κλάδου!

Κερδίσαμε την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το σπαθί μας!

 

Περισσότερα

Αυτό είναι το κείμενο που διακινούσαν μέλη του ΣΕΗ τις ημέρες των Εορταστικών/Αγωνιστικών δράσεων του σωματείου μας.

Αθήνα, 28/12/2017

Γράμμα προς το κοινό

Αγαπητοί θεατές,

Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, προσωπικής αλλά και συλλογικής, ηθοποιών, που δουλεύουν σε μια από τις μεγάλες παραγωγές της Αθήνας χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά την άρνηση  θεατρικών  επιχειρηματιών να έρθουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πήρε την απόφαση, να απευθυνθεί σε εσάς, το κοινό, γιατί ξέρουμε ότι στον αγώνα που έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μπορείτε να παίξετε, ένα σπουδαίο ρόλο. Μπορείτε να μας γεμίσετε με δύναμη και κουράγιο σε μια μάχη που εκτός από την υπεράσπιση  των όρων εργασίας μας, αφορά και την ίδια μας την τέχνη, το ίδιο το θέατρο.
Δίνουμε τη μάχη για να μπορούμε να ασκούμε την τέχνη μας με αξιώσεις, να την εξελίσσουμε, να μπορούμε να ζούμε από αυτήν, έτσι ώστε  να μπορούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στον τελικό αποδέκτη, το κοινό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι επιχειρηματίες είναι ότι: «η επιχείρησή μας στηρίζει, σέβεται και εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία σε σχέση με τους εργαζόμενους σε αυτήν ηθοποιούς»! Νόμιμο λοιπόν είναι για την εργοδοσία το ότι γενικεύεται το καθεστώς ωρομισθίας, οι απλήρωτες πρόβες, η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα ατομικά συμφωνητικά που δεν εξασφαλίζουν ούτε το ελάχιστο σε ότι αφορά τη διάρκεια της εργασίας μας και τους όρους αυτής.  Νόμιμο όμως είναι γιατί η κυβέρνηση έχει δώσει όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους επιτρέπει να εφαρμόζουν τους όρους εργασίας που όλοι βιώνουμε. Αναρωτιόμαστε αν και η πληρωμή των ηθοποιών με σάντουιτς σε μεγάλη παραγωγή της Αθήνας εμπίπτει και αυτή στα… νόμιμα …
Αγαπητοί θεατές,
Η μάχη που δίνει το Σωματείο μας δεν αφορά μόνο εμάς τους ηθοποιούς, αφού θέατρο χωρίς κοινό δεν μπορεί να υπάρξει. Αφορά τον ίδιο το λαό, όλους τους εργαζόμενους που τους αξίζει ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δε θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών αλλά θα αφορά στις δικές μας ανάγκες, θα εμπνέεται από αυτές και θα εμπνέει ώστε να μπορέσουμε οι εργαζόμενοι να γίνουμε πρωταγωνιστές στην ίδια μας τη ζωή. Ξέρουμε ότι αυτές τις απαιτήσεις έχετε και εσείς από εμάς στο θέατρο.

Το σωματείο μας έχει 100 χρόνια ιστορίας σε σπουδαίους αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα και τον πολιτισμό ως ένα ακόμα κοινωνικό δικαίωμα. Σε αυτούς τους αγώνες πολλές φορές συναντηθήκαμε.
Η μάχη που δίνουμε τώρα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο θέατρο είναι κρίσιμη για όλους μας. Σας καλούμε να τη δώσουμε μαζί.  Να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τη στάση της εργοδοσίας. Ζητάμε την συμπαράστασή σας. Το πιο θερμό σας χειροκρότημα, για την δουλειά μας και τον αγώνα μας.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

 

Ακολουθεί το κείμενο σε .pdf.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Leave a Reply