<>

παραταση υποβολης αιτησεων για το 5ο φεστιβαλ οεθ-σεη

Για έναν μήνα ακόμα θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή οι εταιρικοί θίασοι, ώστε να συμμετάσχουν στο 5ο φεστιβάλ του ΟΕΘ.

Επικοινωνήστε με το σωματείο και την γραμματεία του ΟΕΘ σήμερα!

Περισσότερα

Υπογραφες εναντια στην Ελληνοαμερικανικη “συμφωνια αμοιβαιας αμυντικης συνεργασιας”

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ενάντια στις ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

Περισσότερα

#5 φεστιβαλ ΟΕΘ ΣΕΗ


Τον Γενάρη του 2020 θα πραγματοποιηθεί το 5ο φεστιβάλ του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ.

Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά!


 

Περισσότερα

το νεο βιντεο για τις σσε

Νέο βίντεο για την ενίσχυση του αγώνα που κάνει το σωματείο για τις ΣΣΕ.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Το βίντεο εδώ.

Περισσότερα

«Η ιστορία του Σωματείου βήμα βήμα»

Το ΣΕΗ συνεχίζοντας τις πολύμορφες, επιτυχημένες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, μπροστά στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του, διοργανώνει, την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, Ιστορικό Περίπατο, με θέμα την ιστορία του. Στους δρόμους της Αθήνας ξεδιπλώνονται βήμα βήμα οι αγώνες και οι αγωνίες του λαού, οι αγώνες και οι αγωνίες του σωματείου. Παλιοί και νέοι ηθοποιοί, παλιοί και νέοι συνδικαλιστές μοιράζονται μαζί μας, στιγμές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΣΕΗ.

Σημείο συνάντησης η πλατεία Κοτζιά (ώρα15.00), ο χώρος που στεγάστηκαν τα πρώτα γραφεία του Σωματείου μας, το 1917.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Αφετηρία: (15:00), Πλατεία Κοτζιά.
Συνάντηση στο σημείο αυτό όπου οι ηθοποιοί έκαναν το πιο συγκροτημένο βήμα για την οργάνωσή τους, πριν από εκατό χρόνια.

Η ηθοποιός και πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ, Ελένη Γερασιμίδου, από την επιτροπή εορτασμού των 100 χρόνων του ΣΕΗ, αναφέρεται στην ξεχωριστή σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο Στράτος Σαραντίδης, γιος του Γεώργιου Σαραντίδη ιδρυτικού μέλους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μοιράζεται μαζί μας προσωπικές μαρτυρίες. Αποκάλυψη, από το Δ.Σ. του ΣΕΗ, της πλακέτας για τα πρώτα γραφεία του Σωματείου, στην Πλατεία Κοτζιά.

(16:15) Πειραιώς 40, Πρώτα Γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Μεταξική Δικτατορία. Η ασφάλεια τοποθετεί ανθρώπους της στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ισόγειο του οποίου οι ηθοποιοί έχουν μετατρέψει σε αίθουσα θεάτρου. Στη συγκέντρωση για την απεργία πρόσωπα που μέχρι χθες ήταν «οικία» πραγματοποιούν συλλήψεις.

Οι ηθοποιοί Μαριάνθη Σοντάκη και Σάββας Στρούμπος μας διαβάζουν μαρτυρία του ηθοποιού Ευθύφρωνα Ηλιάδη.

(17:00) Κοραή 4, Κρατητήρια της Kommadatur επί Γερμανικής Κατοχής.
Τα υπόγεια μετατρέπονται σε κρατητήρια της Γκεστάπο, ένα «τμήμα μεταγωγών», πριν τη μεταφορά των κρατουμένων σε φυλακές – κολαστήρια στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ο ηθοποιός Πέρης Μιχαηλίδης και η Άννα
Φωτοπούλου, κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, μας διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο του Μίμη Φωτόπουλου, «Ελ Ντάμπα, όμηρος των Εγγλέζων».

(17:40) Θέατρο ΡΕΞ.
Ο παράνομος πολυγραφάκος της ηθοποιού Ολυμπίας Παπαδούκα στο καμαρίνι του ΡΕΞ γεμίζει με προκηρύξεις τα σακάκια των Γερμανών. Η ηθοποιός Μαρία Κίτσου μας διαβάζει αποσπάσματα από μαρτυρία της Ολυμπίας Παπαδούκα.

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη και ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ, μας μιλούν για τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του 1940 (κατοχή-αντίσταση-εμφύλιος).

(18:20) Θέατρο Τέχνης.
Κατοχή. Θέατρο Τέχνης, Αλάμπρα, Μοντιάλ… Στιγμές γεμάτες καρδιοχτύπι, για τα κρυφά μηνύματα αντίστασης και ελευθερίας που ακούγονται από σκηνής.

Η ηθοποιός Καλή Καλό, πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου, μοιράζεται μαζί μας προσωπικές μαρτυρίες από τα χρόνια της κατοχής.

(18:50) Καποδιστρίου & Πατησίων, Ειδική Ασφάλεια Αθηνών.
Η ηθοποιός Μαρία Φωκά, μετέπειτα πρόεδρος του Σωματείου, συλλαμβάνεται. Λίγες ημέρες μετά οδηγείται στις φυλακές Πατρών. Διαβάζεται σημείωμα της Ισμήνης Καλλέργη, κόρης της Μαρίας Φωκά.

Ο Στέφανος Λυναίος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΗ το 1966, μας μεταφέρει το κλίμα της περιόδου.

(19:30) Θέατρο Αθήναιον.
Ανεβαίνει η παράσταση σύμβολο στα χρόνια της δικτατορίας, «Το μεγάλο μας Τσίρκο».

Ο Κώστας Καζάκος μας μιλάει για τις ιστορικές ημέρες αντίστασης του ελληνικού θεάτρου την περίοδο της δικτατορίας, για τη μεγάλη  απεργία Ηθοποιών και Οικοδόμων. Ακολουθεί παρέμβαση του Συνδικάτου οικοδόμων.

(20:30) Θέατρο Γκλόρια.
Πτώση της Χούντας. Στο θέατρο Γκλόρια παίρνεται η ιστορική απόφαση επανασύστασης, του σφραγισμένου μέχρι τότε από την ασφάλεια, Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Η ηθοποιός και πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ Αιμιλία  Υψηλάντη, αναφέρεται στα γεγονότα. Ο σκηνοθέτης και πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ Λεωνίδας Βαρδαρός μας μιλάει για τη μεγάλη απεργία της ΕΡΤ.

Τέρμα: (21:00) Θεατρικό Μουσείο.
Πίσω από τις σφραγισμένες πόρτες βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου. Ένα αρχειακό υλικό σπάνιας αξίας που με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού καταστρέφεται.

Η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του ΣΕΗ απευθύνει επείγον κάλεσμα για την ανάγκη διαφύλαξης, ανάδειξης και πρόσβασης του λαού στο ανεκτίμητης  αξίας αρχειακό υλικό του Θεατρικού Μουσείου.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του ΣΕΗ (210.3833742, 210.3817369) και στο support@sei.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για το ΣΕΗ,

Η Πρόεδρος, Λίλα Καφαντάρη

Η Γεν. Γραμματέας, Ήρα Ρόκου

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του περιπάτου και το δελτίο τύπου.
ΧΑΡΤΗΣ
Δ.Τ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Leave a Reply