ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18.02.19 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.30

Τη Δευτέρα 18.02.19 και ώρα 13.30 στο θέατρο Τζένη Καρέζη θα πραγματοποιηθεί η 3η εξ’αναβολής Έκτακτη Γεν. Συνέλευση του ΣΕΗ με θέμα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΣΕΗ-ΚΘΒΕ.

Να είμαστε όλοι εκεί!

Κάλεσμα στην συνέντευξη τύπου για τις ΣΣΕ και στην κινητοποίηση στο Υπ. πολιτισμού / Ανακοίνωση σχετικά με την τριμερή συνάντηση της Δευτέρας

Συνάδελφοι, σας καλούμε να παραυρεθείτε

• στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει το ΣΕΗ τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Θέατρο, στην αίθουσα του ισογείου “ΡΕΞ” (Πανεπιστημίου 48) σε σχέση με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και
  • σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 16:30.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο ΚΘΒΕ ύστερα από την συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Εργασίας.

Αθήνα, 16/01/2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

Η αλήθεια για τη συνάντηση με το Υπουργείο και τη Διοίκηση του ΚΘΒΕ

Τη Δευτέρα 13 Γενάρη πραγματοποιήθηκε άλλη μία τριμερής συνάντηση για το Κρατικό Θέατρο στο Υπουργείο Εργασίας.   Εκεί το ΣΕΗ και οι εκπρόσωποι των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ βρέθηκαν μπροστά σε μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος των ηθοποιών να παλεύουν και να διεκδικούν  συλλογική σύμβαση εργασίας. Συγκεκριμένα:
Δια στόματος του Γ.Γ. του Υπουργείου και  της Διοίκησης του ΚΘΒΕ αμφισβητήθηκε τόσο η ισχύ της προηγούμενης σύμβασης όσο και η δυνατότητα του ΣΕΗ, δηλαδή των ίδιων των ηθοποιών να υπογράφουν  συλλογική σύμβαση. Επιχειρήθηκε να βγουν από τη μέση οι «ενοχλητικοί» που αγωνίζονται, προκειμένου να υπογραφεί μία σύμβαση κομμένη και ραμμένη στους μνημονιακούς νόμους, μία σύμβαση που θα κατοχυρώνει την απεμπόληση των αυτονόητων δικαιωμάτων. Η ίδια ακριβώς πρόταση που ακούστηκε  από την Κυβέρνηση και την εργοδοσία είχε προταθεί ως λύση από τον Πρόεδρο της παράνομα έτσι κι αλλιώς εκλεγμένης Διοίκησης της Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΘΑ που είχε προηγηθεί την ίδια μέρα!
Είναι άλλωστε τα ίδια επιχειρήματα που ακούσαμε πρόσφατα και από την εργοδοσία στο ελεύθερο θέατρο!
Τα σχέδια τους για παραμερισμό του ΣΕΗ και υπογραφή σύμβασης για τους ηθοποιούς από το Σωματείο Πάσης Φύσεως Εργαζομένων του ΚΘΒΕ που δεν έχει κανέναν ηθοποιό ως μέλος του ή από την ΠΟΘΑ που προτρέχει να προπαγανδίσει τις θέσεις Κυβέρνησης και εργοδοσίας αποτράπηκε. Η αποφασιστική στάση της Διοίκησης του ΣΕΗ  και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, η τίμια στάση του σωματείου Πάσης Φύσεως Εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου εμπόδισαν να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός.

Συνεχίζουν τη συκοφάντηση τα ψέματα, την παραπληροφόρηση.

Το υπουργείο αμέσως μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στη λύση του προβλήματος!!! Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους ηθοποιούς καθώς και τους εργαζόμενους που αποτελούν το κοινό μας ότι Υπουργείο και Διοίκηση επανέφεραν την πρότασή τους για παράταση σύμβασης, πρόταση που δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα, ενώ έφτασαν και στο σημείο να προτείνουν να υπογραφεί σύμβαση που στο ίδιο το κείμενό της να αναγράφεται η αμφισβήτησή της από μεριάς του θεάτρου, δηλαδή να υπογράψουμε μία σύμβαση συμφωνώντας εκ των προτέρων ότι δε θα τηρηθεί.
Από μεριάς του το ΣΕΗ και οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ επανέλαβαν την πρόταση για  εκ νέου υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης υπαναχωρώντας από το αίτημα για αύξηση 7%. Πρόκειται για πρόταση που διασφαλίζει τα δικαιώματα των ηθοποιών και ταυτόχρονα δεν τορπιλίζει την προσπάθεια τους να κερδίσουν στη δικαστική διαμάχη για τα παράνομα παρακρατημένα δεδουλευμένα τους κατά την περίοδο 2011-2017.

Η Διοίκηση του ΚΘΒΕ είναι σκληρή και ανυποχώρητη γιατί έχει πλάτες, γιατί αυτή την αντιλαϊκή ανένδοτη στάση της την υπαγορεύει η ίδια η Κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης δήλωσε ότι ίσως η Κυβέρνηση έχει δείξει ανοχή απέναντί στους ηθοποιούς! Δεν είναι τυχαίο ότι  η Υπουργός πολιτισμού δεν ασχολήθηκε καν μεραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 έπειτα από αίτημα της αντιπροσωπευτικής επιτροπής των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου, εξαιτίας του προβλήματος το οποίο έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα στο ΚΘΒΕ σχετικά με την υ το ζήτημα, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του σωματείου για ραντεβού από το Σεπτέμβρη και τελικά έκλεισε το ραντεβού 4 βδομάδες μετά τις κινητοποιήσεις στο ΚΘΒΕ!
Ενώ ο  Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας που αρέσκεται να εμφανίζεται ως ο προστάτης των καλλιτεχνών έχει αναλάβει το ρόλο της ασπίδας της εργοδοσίας κάθε φορά που υπάρχουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο χώρο.
Άλλωστε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε αυτό που καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχει τολμήσει. Να αμφισβητήσει  ένα σωματείο 100 χρόνων ζωής και αγώνων, ένα σωματείο που έχει γράψει λαμπρές αγωνιστικές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας. Τόλμησε να αμφισβητήσει ότι το ΣΕΗ  είναι το σωματείο των ηθοποιών.

Έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση.

Αυτοί κρατάνε το θέατρο κλειστό με την αδιαλλαξία τους! Δεν έχουν παρά να υπογράψουν  σύμβαση για να συνεχίσει η λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου που όλος ο λαός και ηθοποιοί μέσα σ’ αυτόν, το έχουν ανάγκη.
Αυτοί είναι η αιτία που χάνονται όπως λένε ένα σωρό λεφτά. Προτιμούν να πετάξουν 100.000 ευρώ παρά να τα δώσουν στους εργαζόμενους.
Αυτοί είναι αδιάλλακτοι στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής τους, την στιγμή μάλιστα που εμφανίζουν ως θρίαμβό τους την έξοδο από αυτά.

Εμείς – ιδιαίτερα οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αυτή την περίοδο – είμαστε εργαζόμενοι της τέχνης που κρατάμε ψηλά το κεφάλι. Είμαστε άνθρωποι του πολιτισμού  που ξέρουμε πως η αγωνιστικότητα, η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια είναι απαραίτητα συστατικά για μία τέχνη υψηλού επιπέδου. Που ξέρουμε πως τα εργασιακά δικαιώματα είναι όροι για να μπορούμε να ασκούμε την τέχνη μας με αξιώσεις.

Απαιτείται επαγρύπνηση!

Τα σχέδια που έχουν δεν αφορούν μόνο τα Κρατικά Θέατρα. Ουσιαστικά μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στο ΣΕΗ να αντιπροσωπεύει τους ηθοποιούς, αμφισβητούν τη δυνατότητα του να υπογράφει σύμβαση και στο Ελεύθερο Θέατρο.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ δίνουν ήδη την απάντησή τους. Στην τελευταία τους μαζική γενική συνέλευση αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Τώρα είναι η ώρα  να πάρει θέση όλος ο κλάδος. Να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων, να κάνουμε δική μας υπόθεση αυτό τον αγώνα. Αυτή η μάχη μας αφορά όλους.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη συκοφάντηση
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη στέρηση του δικαιώματός μας να διεκδικούμε όρους εργασίας.

Καλούμε όλους τους ηθοποιούς στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει το σωματείο μας τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 12:00 στο Θέατρο ΡΕΞ, σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 16:30 έξω από το ΥΠΠΟ.

Για το ΔΣ του ΣΕΗ,

Ο Πρόεδρος // Δημήτρης Αντωνιάδης

Η Γεν. Γραμματέας // Ήρα Ρόκου

Ακολουθεί το σχετικό pdf.