<>

ακροαση του ΚΘΒΕ για την καλοκαιρινή “ορνιθες”

Όρνιθες σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα ετοιμάζει το ΚΘΒΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.

Μέχρι τις 27/2 μπορούν να στείλουν βιογραφικά, όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν.

Περισσότερα

επιτυχης η εκδηλωση για την καλλιτεχνικη παιδεια

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και ομιλητών, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη εκδήλωση/ συζήτηση του σωματείου μας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τις θεσεις του ΣΕΗ.

Διαβάστε τις ομιλίες και δείτε το φωτορεπορτάζ από την συζήτηση.

Συνεχίζουμε με την οργάνωση του αγώνα μας!!

Περισσότερα

Διευκολυνση για εγγραφη νεων μελων

Η τροποποίηση με την οποία διευκολύνεται η εγγραφή νέων συναδέλφων στο σωματείο, ισχύει ακόμα.

Γίνε μέλος στο σωματείο σου, δυνάμωσέ το, κάνε το πιο μαζικό!

Κάνε τώρα την αίτηση!

Περισσότερα

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 11π.μ. στο υπουργείο πολιτισμού.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, να δουλεύουμε  χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, έτσι ώστε να είμαστε πιο «οικονομικοί» εργαζόμενοι. 

Τα μέτρα που σχεδιάζουν θα βάλουν οριστικά τέλος στην όποια συμμετοχή και στην όποια μέριμνα είχε μέχρι τώρα το κράτος για την υγεία, την περίθαλψη, τη σύνταξη των εργαζόμενων. 

Η όποια ολόκληρη σύνταξη προσβλέπει να δει κάποιος θα είναι αποτέλεσμα «χρηματιστηριακού ρίσκου», αφού η εγγυημένη σύνταξη θα είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής σύνταξης. 

Με λίγα λόγια μας οδηγούν έναν έναν στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης, κάνοντας μας καθαρό πως ένα κράτος για το οποίο οι εργαζόμενοι παράγουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει και διακυρήττει πως η ασφάλιση είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. 

Όπως προσωπική υπόθεση έχει μετατρέψει, πρώτα η προηγούμενη και συνεχίζοντας αυτή η κυβέρνσηση, τις συλλογικές συμβάσεις, έτσι οδηγεί και το ασφαλιστικό, σιγά σιγά την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.

Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες πρέπει να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε, να οργανώσουμε την πάλη μας. Μπροστά και στις επικύνδινες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας πρέπει να είμασε έτοιμοι να απαντήσουμε. 

Διεκδικούμε:

 • ΣΣΕ σε όλους τους χώρους. Κατάργηση του Ενιαίου Μισθολογίου, οι μισθοί να καθορίζονται μέσω ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Να μη λήξουν εργασιακά ζητήματα με κανονιστικές ρυθμίσεις.
 • Σύνταξη στα 60 χρόνια στους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Επαναφορά των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων που ήταν στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Επαναφορά των μειωμένων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στο θέαμα –ακρόαμα που πλήρωναν αυξημένο ασφάλιστρο (χορευτές, πνευστούς, ηθοποιούς μελοδραματικού θεάτρου, ηθοποιούς, τεχνικούς και μουσικούς θεάτρου). Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές. Ανθυγιεινό επίδομα για τις ειδικότητες των εργαζομένων των Κρατικών Θεάτρων, που το δικαιούνται.
 • Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να οδηγεί για όσους το επιλέξουν και έχουν τις δυνατότητες στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Αντιστοίχιση των χιλιάδων αποφοίτων των ιδιωτικών σχολών (δραματικές σχολές, ωδεία, σχολές χορού, κινηματογράφου και τηλεόρασης), που μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει τίτλους σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και με τις προϋποθέσεις που αυτά θα βάλουν. Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών για τους εργαζόμενους στις ειδικότητες που δεν απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ήδη υπάρχει σε ειδικότητες Τεχνικών Θεάτρου ένα σημαντικό δυναμικό με πλούσια εμπειρία και πολλές γνώσεις, που μπορούν να τις μεταδώσουν, μέσα από εκπαιδευτικές δομές δημόσιες και δωρεάν, που σήμερα δεν υπάρχουν. Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να περνούν μέσα από τη βιομηχανία των πιστοποιήσεων. Άμεση επαναλειτουργία της ΚΣΟΤ. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας στο Ωδείο Αθηνών. Το Κράτος να αναλάβει την πλήρη κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας και λειτουργίας όπως προβλέπεται από το νόμο.
 • Θεσμοθέτηση εκλογής ενός επιπλέον εκπροσώπου εργαζομένων στα ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους των Θεάτρων, πέρα από το εκπρόσωπο των Ηθοποιών. Αντίστοιχα στο ΔΣ της Λυρικής πέρα από τον εκπρόσωπο των μονίμων υπαλλήλων της ορχήστρας να εκλέγεται και ένας επιπλέον εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΝΠΙΔ. Αντίστοιχα να υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
 • Επαναλειτουργία της Καμεράτα, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της ΚΟΕΜ, μέσω δημόσιου φορέα, που θα ανήκει στο ΥΠΠΟ και θα χρηματοδοτείται πλήρως από το Κρατικό προϋπολογισμό. Με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους. Εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των παραπάνω ορχηστρών.
 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.
 • Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Απόσυρση της εγκυκλίου Αχτσιόγλου που ορίζει την ασφαλιστική ικανότητα στα 75 ένσημα και κατάργηση του νόμου Πετραλιά που την ορίζει στα 100.
 • Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα. Ο χρόνος ανεργίας να μετριέται ως συντάξιμος.
 • Επίδομα και άδεια μητρότητας για κάθε γυναίκα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Μείωση του απαραίτητου αριθμού των 50 ενσήμων για το εποχικό βοήθημα.
 • Εποχικότητα με βάση τον κλάδο και όχι με βάση την επιχείρηση.
 • Εγγύηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις που τα τρώνε δεκαετίες. Να εισπραχθούν τα πάνω από 17 δις που χρωστούν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες. Καμία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες.

                            Για το ΣΕΗ

Ο Πρόεδρος                                                    Η Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Αντωνιάδης                                        Ήρα Ρόκου

Leave a Reply