<>

Πανκαλλιτεχνική Κινητοποίηση στα Προπύλαια

Με όλες μας τις δυνάμεις και με την αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκιο του αγώνα μας, συμμετέχουμε στην Μεγάλη Κινητοποίηση των Σωματείων, την Τετάρτη, 3 Ιούνη 2020, στα Προπύλαια, στις 12.00!

Όλοι μαζί, μια γροθιά!

Όλοι μαζί, #mazi_dynatoi !

Περισσότερα

Οικονομικές Διευκολύνσεις για τις εκλογές

Βοηθώντας όλο και περισσότερα μέλη μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και περισσότερους ακόμα να γίνουν μέλη στο σωματείο, προχωράμε σε οικονομικά μέτρα μπροστά στις εκλογές.

Ενημερωθείτε άμεσα στις αντίστοιχες γραμματείες ΣΕΗ, ΤΑΣΕΗ.

#mazi_dynatoi

Περισσότερα

Σχετικά με το κακοστημένο “Μητρώο Καλλιτεχνών” της κυβέρνησης

Όσο “ενδιαφέρεται” η εργοδοσία για το αν θα επιβιώσουμε, άλλο τόσο “ενδιαφέρεται” η κυβέρνηση για το αν είμαστε καλλιτέχνες ή όχι.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας ξεγελάσουν πάλι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα!

#mazi_dynatoi

Περισσότερα

Αρχαιρεσίες 2020

Με εκλογές στα τέλη Ιούνη, προχωράμε το επόμενο διάστημα, έχοντας κύριο μέλημά μας τις διεκδικήσεις του κλάδου.

Παίρνουμε όλοι, μαζικά μέρος στις εκλογές του Σωματείου μας, στις 20-25 Ιούνη και στην Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις 13 Ιούνη!

#mazi_dynatoi

Περισσότερα

// 3/5/2020 //

Κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών-δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού. 

Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας . 

Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!

Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του, είναι ανίσχυρος.

Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ενώσαμε τις φωνές μας με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους.

Πρωτοστατήσαμε συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα του Γενάρη, Φλεβάρη από μεγάλες παραγωγές. 

Όλες αυτές οι κινήσεις και η δυναμική που δημιουργήθηκε άσκησε πίεση προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν.

Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε, πότε θα έχουμε και πάλι εισόδημα. 

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργαζόμαστε εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021.

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε.

Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία μας επεσήμαναν στην Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.

Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

 • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
 • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
 • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
 • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
 • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
 • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

#mazi_dynatoi

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δε σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Οργανώνουμε κινητοποίηση στη Βουλή , Πέμπτη 7 Μάη. Ώρα 12.00

Ακολουθεί η ανακοίνωση σε εκτυπώσιμο .pdf

12 Responses to "Κοινή Ανακοίνωση-Κάλεσμα Καλλιτεχνικών Σωματείων"

 1. Sofia Alexanian Posted on 4 May 2020 at 11:48

  Οκ θα έρθω.

  • Swmateio.Ellinon.Ithopoiwn Posted on 5 May 2020 at 00:05

   Συναδέλφισσα, η θετική σου απάντηση στην πρόσκληση των σωματείων μας, μόνο κουράγιο και πίστη στον αγώνα μας μπορεί να μας δώσει.
   Συνεχίζουμε, ενημερώνοντας πλατιά, όλο και περισσότερες/περισσότερους συναδέλφους, δυναμώνοντας την φωνή του σωματείου μας, του κάθε μέλους του. Δυναμώνοντας την φωνή μας!
   Καλή συνέχεια! #mazi-dynatoi

 2. Ελένη Αποστολοπούλου Posted on 5 May 2020 at 08:15

  Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει και όχι να περιμένουμε μία – οποιαδήποτε – κρίση που χτυπάει πρώτα τους ευαίσθητους κλάδους εργασίας. Στηρίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα σας.

 3. Μαρία Posted on 5 May 2020 at 10:18

  Θα γίνει και πορεία στην Θεσσαλονίκη;

  Επίσης,καλό είναι να τηρηθεί μεγάλη απόσταση και να υπάρχουν μάσκες και γάντια αλλιώς η προσοχή θα δοθεί στον συνωστισμό που δημιουργήθηκε και όχι στα αιτήματα.

  • Swmateio.Ellinon.Ithopoiwn Posted on 5 May 2020 at 23:01

   Συναδέφλισσα, σε διόρθωση στην χθεσινή μας απάντηση, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση και στην Θεσσαλονίκη.
   Πέμπτη 7 Μάη, στις 19.30, στο ΚΘΒΕ.
   Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, οργανώνουμε την κινητοποίησή μας με βάση την εμπειρία των ταξικών δυνάμεων στο κίνημα, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πολύ πρόσφατα. Σε ευχαριστούμε για την έγνοια.
   Καλή δύναμη! #mazi_dynatoi

 4. Κασιούμη Αλεξάνδρα Posted on 5 May 2020 at 13:52

  Για Θεσσαλονίκη υπάρχει κάποιο αντίστοιχο κάλεσμα από το σωματείο?

  • Swmateio.Ellinon.Ithopoiwn Posted on 5 May 2020 at 23:08

   Συναδέφλισσα, σε διόρθωση στην χθεσινή μας απάντηση, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση και στην Θεσσαλονίκη.
   Πέμπτη 7 Μάη, στις 19.30, στο ΚΘΒΕ.
   Καλή συνέχεια! #mazi_dynatoi

 5. Ελενη Posted on 6 May 2020 at 12:16

  Δεν εχετε αναφερει στα αιτηματα σας, μια εκκληση προς τη κυβερνηση για αναγκη ληψης μετρων ωστε να υπαρξει η διεξαγωγη των φεστιβαλ, των βιβλιοπαρουσιασεων, εκθεσεων, συναυλιων, παραστασεων, δρωμένων. Πιστευω αυτο θα επρεπε να το ειχατε αναφερει, μιας που πολλοι μουσικοι, κ.λπ., ανησυχουμε για το ΑΝ θα διεξαχθουν και πώς οι συναυλιες μας, κά…

  • Swmateio.Ellinon.Ithopoiwn Posted on 8 May 2020 at 19:28

   Συναδέλφισσα, στα αιτήματά μας βρίσκεται πρώτα απ’ όλα η απαίτηση για να παρθούν ΤΩΡΑ, όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί η υγεία όλων μας από σήμερα κιόλας, πριν ακόμα ανοίξουν οι χώροι εργασίας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία όλων, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα απαιτήσουμε να ανοίξουν άμεσα, με το ρίσκο μάλιστα να πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων. Πόσο μάλλον να κάνουμε και έκκληση. Αυτό θα το αποφασίσει το επιστημονικό δυναμικό που εκτιμά πώς εξελίσεται η κατάσταση και με γνώμονα, πάντα, την υγεία των εργαζομένων και των θεατών.
   Εμείς, σαν εργαζόμενοι, μισθωτοί Καλλιτέχνες εργάτες του χώρου, οφείλουμε να απαιτήσουμε να έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα μέχρι τότε (απολυμάνσεις, καθαρισμοί, ειδικές υποδομές) αλλά και όταν επιτραπεί να λειτουργήσουν πάλι οι χώροι αυτοί (ατομικά μέσα προστασίας, ειδικά καθαριστικά, εξαερισμοί, τακτικές απολυμάνσεις των χώρων), ώστε να προληφθεί στον μέγιστο βαθμό μια μαζική εξάπλωση της νόσου.
   Και, πάνω από όλα, θα πρέπει από τώρα να φουντώσει ο αγώνας για ΣΣΕ σε κάθε χώρο, το οποίο θα εξασφαλίζει και την επιβίωσή μας μπροστά στον Αρμαγεδώνα αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ψηφιστεί για την επόμενη μέρα, μέτρων που βρήκε την ευκαιρία με αφορμή τον κορονοϊό να ψηφίσει η κύβέρνηση.
   Συνεχίζουμε δυναμικά, με το σωματείο μας, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω! Γιατί, είμαστε #mazi_dynatoi!

 6. Νικος Απέργης Posted on 7 May 2020 at 08:56

  Υπό την κομματική αιγίδα του ΚΚΕ;

  • Swmateio.Ellinon.Ithopoiwn Posted on 8 May 2020 at 20:00

   Συνάδελφε, τα καλέσματα των παραπάνω Καλλιτεχνικών Σωματείων, που αγωνίζονται στο πλάι των ταξικών σωματείων που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ποτέ δεν έχουν ζητήσει “κομματική” ταυτότητα από κανέναν και ποτέ δεν υπαγόρευσαν σε κανέναν καμία “κομματική” θέση. Πάλευαν, παλεύουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν με τις ταξικές δυνάμεις και με γνώμονα πάντα την διεκδίκηση όλο και καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής. Άλλωστε, οι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι που συσπειρώνονται στα σωματεία αυτά, είναι η απόδειξη του ότι, ο αγώνας με ένα ταξικό σωματείο και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφωθεί από τον ίδιο τον κλάδο και καλύπτει την πλειονότητά του και όχι κάποιους ελάχιστους επιχειρηματίες και τους εγκάθετούς τους στο κίνημα, δείχνει προοπτική, δυνατότητες και φυσικά φέρνει αποτελέσματα.
   Εμείς λοιπόν, καλούμε όλες κι όλους τους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν το ΣΕΗ και τα άλλα ταξικά σωματεία στον χώρο χωρίς προκαταλήψεις και εύκολα συμπεράσματα. Γιατί μόνο αν είμαστε #mazi_dynatoi, μπορούμε (σαν μη προνομιούχοι) να αλλάξουμε τα δεδομένα!

  • Άννα Λιανοπουλου Posted on 8 May 2020 at 20:05

   Είστε συνάδελφος; Απ τον αγώνα του σωματείου και την χθεσινή κινητοποίηση αυτό που σας κόφτει είναι αν ήταν υπό την αιγίδα του ΚΚΕ; Προφανώς και δεν έχετε ιδέα από σωματεία… Κρίμα!

Leave a Reply