<>

συνεντευξη τυπου για τις σσε // 21-01-2019

Στην συνέντευξη τύπου στο “REX”, μίλησαν, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Δημήτρης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Β. Παρασκευόπουλος και ο Δημήτρης Καταλειφός.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γι’ αυτό και θα νικήσει.

Περισσότερα

το νεο βιντεο για τις σσε

Νέο βίντεο για την ενίσχυση του αγώνα που κάνει το σωματείο για τις ΣΣΕ.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Το βίντεο εδώ.

Περισσότερα

σχετικα με την σταση του κθβε, της κυβέρνησης και τον αγωνα μας

Κάλεσμα για συσπείρωση όλων των συναδέλφων στο ΚΘΒΕ (και όχι μόνο) για την πάλη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που δεν υπογράφει η διοίκηση του οργανισμού.

Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Στηρίζουμε πλήρως τον αγώνα των συναδέλφων μας για υπογραφή ΣΣΕ!

Περισσότερα

Διευκολυνση για εγγραφη νεων μελων

Η τροποποίηση με την οποία διευκολύνεται η εγγραφή νέων συναδέλφων στο σωματείο, ισχύει ακόμα.

Γίνε μέλος στο σωματείο σου, δυνάμωσέ το, κάνε το πιο μαζικό!

Κάνε τώρα την αίτηση!

Περισσότερα

Σχετικά με την συκοφαντική αναφορα της Χρυσής Αυγής για το ΣΕΗ

Categories: Ανακοινώσεις

Πληροφορηθήκαμε πως στη δίκη της Χρυσής Αυγής έγινε πρόσφατα αναφορά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Συγκεκριμένα, με τρόπο συκοφαντικό, χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών η λέξη: «Ελλήνων» στον τίτλο του Σωματείου μας ως άλλοθι για το δουλεμπορικό ρατσιστικό σωματείο που έχουν φτιάξει στην Ζώνη του Περάματος , στο οποίο γράφονται μόνο Έλληνες εργαζόμενοι.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, δηλώνουμε τα εξής:

Από την ίδρυσή του ακόμη το ΣΕΗ εγγράφει ως μέλος κάθε εργαζόμενο ηθοποιό στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Το 1917, έτος ίδρυσης του ΣΕΗ γράφονται ανάμεσα σε δεκάδες άλλους και ηθοποιοί από την Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια 1918-1919 ηθοποιοί από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ρωσία, τη Ρουμανία, και πολλοί άλλοι, γίνονται μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ενωμένοι απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους. Στο καταστατικό του 1922 (πρωτοδικείο Αθηνών απόφαση 293) αναγράφεται: «μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν όσοι ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού ή του υποβολέα, αποκλείονται οι εργοδότες δηλαδή οι θιασάρχες και οι θεατρώνες.»

Σήμερα, δεκάδες είναι οι συνάδελφοι που είναι μέλη του Σωματείου μας και κατάγονται από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Ηθοποιοί από την Κύπρο, την Ιταλία, την Γεωργία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Σουηδία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τη Συρία, την Αρμενία, τη Γερμανία, την Τζαμάϊκα κ.ά. Ηθοποιοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για συναδέλφους που οι περισσότεροι είναι ενεργά μέλη του Σωματείου μας, βοηθούν και αυτοί όπως μπορούν με τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις, στις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες, ενώ συμμετέχουν και στις αθλητικές και πολιτιστικές μας δραστηριότητες.

Στην εκατοντάχρονη πορεία του το ΣΕΗ δεν έλειψε από κανέναν μικρό ή μεγάλο αγώνα. Την περίοδο της κατοχής οι ηθοποιοί αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, μετατρέπουν το ΡΕΞ σε παράνομο τυπογραφείο, την περίοδο ’46-’49 ανεβαίνουν στο βουνό και παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Πολλοί ηθοποιοί εξορίζονται, βασανίζονται, φυλακίζονται. Εμβληματικές μορφές ανάμεσά τους, οι Μάνος Κατράκης, Αλέκα Παϊζη, Αντώνης Γιαννίδης, Αιμίλιος Βεάκης και τόσοι άλλοι.

Την περίοδο της χούντας, με διαταγή της στρατιωτικής διοίκησης το σωματείο διαλύεται, διορίζεται δοτή διοίκηση και μετονομάζεται σε Εθνικό Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Αγωνιστές ηθοποιοί διώκονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, ενώ άλλοι αρνούνται να εγγραφούν στο χουντικό σωματείο.

Στο καταστατικό του σωματείου μας αναφέρεται (άρθρο 5): «μέλος μπορεί να γίνει κάθε ηθοποιός από την πρώτη μέρα εργασίας του σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους». Συμπληρωματικά αναφέρουμε και το άρθρο 8 του καταστατικού μας (διαγραφή μελών): «…Διαγράφονται από το Σωματείο εάν βαρύνονται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή φασιστική δράση και έχουν προβεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού…».

Από τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Σωματείου μας αναδεικνύονται διδάγματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: Αυτοί που κερδίζουν από τον κόπο μας, αυτοί που τη δημιουργική μας πνοή τη μετράνε σε χρήμα, αυτοί που εκμεταλλεύονται τη δουλειά μας, δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε τώρα, να προσπαθούν να χτυπήσουν τη δύναμή μας, που είναι η οργάνωση και η ενότητα όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, στην πάλη για όλα όσα μας ανήκουν.

Δεν επιτρέπουμε στους φασίστες, στα τσιράκια του συστήματος, να μας πιάνουν στο στόμα τους!

Δεν επιτρέπουμε σε αυτούς που γέμισαν τα χέρια τους με το αίμα εργαζόμενων, Ελλήνων και μεταναστών, σε αυτούς που θέλουν πνιγμένα τα προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, σε αυτούς που τα θέλουν αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα, να χρησιμοποιούν το ηρωικό μας σωματείο, στοιχίζοντάς το δίπλα στα δουλεμπορικά και ρατσιστικά γραφεία τους.

Καταδικάζουμε την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.

 

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Η

Η Πρόεδρος,

Η Γεν. Γραμματέας,

Λίλα Καφαντάρη.

 Ήρα Ρόκου.

3 Responses to "Σχετικά με την συκοφαντική αναφορα της Χρυσής Αυγής για το ΣΕΗ"

  1. […] Η πρόσφατη αναφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με σχολιασμό στον προσδιορισμό στον τίτλο του σωματείου, για σύγκριση με το «Σωματείο μόνο για Έλληνες» που ίδρυσε η Χρυσή Αυγή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, προκάλεσε την απάντηση του ΣΕ&…. […]

  2. […] Η παραπάνω ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών: www.sei.gr […]

  3. […] Ηθοποιών (ΣΕΗ), το σωματείο αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του: Πληροφορηθήκαμε πως στη δίκη της Χρυσής Αυγής […]

Leave a Reply