<>

Ειδικο Εποχικο Βοηθημα

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα του 2017.

Συμβουλευτείτε την εγκύκλιο που έχει δημοσιευτεί και συμπληρώστε έγκαιρα την αίτηση.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις και αιτήσεις σε ΚΠΑ2: 12/10/2017 έως 30/11/2017.

Αιτήσεις μέσω ΚΕΠ: 18/10/2017 έως 30/11/2017.

Περισσότερα

Σαλπισμα αγωνα για Συλλογικες Συμβασεις Εργασιας παντου!

Στην Γενική Συνέλευση του κλάδου, στις 13 Νοέμβρη 2017, θα μπούν οι βάσεις για την διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η παρουσία και συμμετοχή όλων!

Περισσότερα

Διακανονισμος συνδρομων

Το σωματείο, μάς χρειάζεται και στον οικονομικό αγώνα που δίνει, για να κρατηθεί δυνατό!

Διακανονήστε τις χρεωστούμενες συνδρομές σας, τώρα!

Συμβάλλετε στην προσπάθεια για ένα πιο γερό σωματείο!

Περισσότερα

Κατω τα χερια απο το δικαιωμα στην απεργια!

Το σωματείο μας παλεύει ώστε να μην βάλει κανείς “κι άλλο νερό στο κρασί του”!

Όλοι στην κινητοποίηση, την Πέμπτη 12/10/’17, στις 17.00, στο Υπουργείο Εργασίας!

Περισσότερα

Υπογράφηκε η Σ.Σ.Ε. με το Εθνικό!

Categories: Ανακοινώσεις

Υπογράφηκε στις 28 Μάρτη 2017 η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Σ.Ε.Η. και Εθνικού Θεάτρου, επισφραγίζοντας με επιτυχία τον πολύμηνο αγώνα του Σ.Ε.Η., των συναδέλφων ηθοποιών μέσα στο Εθνικό, αλλά και όλου του κλάδου.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του σωματείου.

           

Αθήνα, 30/03/2017

 

Υπογράφτηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

 

Την Τρίτη 28 Μάρτη υπογράφτηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του Σωματείου μας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, επιστέγασμα της πολύμηνης μάχης που δώσαμε ως Σωματείο απέναντι στην διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Η μάχη αυτή όμως δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν είχαμε στο πλευρό μας την πλειοψηφία των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου αλλά και όλου του κλάδου. Αντίστοιχα παράγοντες πίεσης ήταν η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων του Σωματείου με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που προηγήθηκαν.

Συνάδελφοι,

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε στηρίζεται στους βασικούς θεσμικούς όρους της  προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι βασικές αλλαγές που έγιναν αφορούν στις περιόδους προσλήψεων των ηθοποιών, στον αριθμό των πεντάμηνων και οκτάμηνων συμβολαίων, στα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ συμφωνήθηκε αύξηση του αριθμού των ηθοποιών από 200 στους 220 και κατάργηση της κατώτερης κλίμακας μισθού που συνεπάγεται αύξηση μισθού 7,23% για τους ηθοποιούς που εντάσσονταν σε αυτήν. Ειδικά σε ότι αφορά το μισθολογικό η νέα Συλλογική Σύμβαση επιστρέφει τους χαμηλόμισθους ηθοποιούς στα προ κρίσης μισθολογικά επίπεδα. Σημαντική είναι και η διευκρινιστική  διατύπωση που αποφασίστηκε στη λέξη «κομπάρσος» καθώς δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων να χαρακτηριστεί κομπάρσος ένας ηθοποιός που έχει λάβει καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναδεικνύει  τις ευθύνες της ίδιας της κυβέρνησης καθώς για μήνες ολόκληρους δεν έπαιρνε θέση στη διαπραγμάτευση από το μηδέν που ζητούσε το Εθνικό. Από την άλλη δείχνει με ακόμα πιο ανάγλυφο τρόπο την κατεύθυνση το Εθνικό Θέατρο και συνολικά οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού φορείς, να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, με όρους ανταποδοτικούς, κατεύθυνση που έχει αντίκτυπο στις εργασιακές σχέσεις των ηθοποιών και συνολικά των εργαζόμενων που εργάζονται σε αυτό και σε αντίστοιχους φορείς, έχει αντίκτυπο συνολικά στον ίδιο τον χαρακτήρα του Εθνικού θεάτρου, ως δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση σε πολιτιστικό προϊόν υψηλής αισθητικής που θα αναβαθμίζει το πνευματικό του επίπεδο και θα τον εμπνέει ώστε να πιστεύει στη δύναμή του να ορίζει την ίδια του τη ζωή.

Συνάδελφοι,

Η προσπάθεια που κάναμε αυτούς τους έξι μήνες δεν ήταν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Όταν φτάναμε σε αυτό ήξερε καλά  ο κλάδος αλλά και η κυβέρνηση με τη διοίκηση του Εθνικού  ότι θα υπερασπιζόμασταν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των ηθοποιών. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν στην οργάνωση του ίδιου του αγώνα των εργαζόμενων μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, από τις Συσκέψεις με τους ηθοποιούς, στην αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, ήταν στην προσπάθεια να κουβεντιάσουμε για το τι Εθνικό Θέατρο έχουμε ανάγκη σήμερα οι άνθρωποι που εργαζόμαστε σε αυτό αλλά και ο ίδιος ο λαός και σε αυτή την ανάγκη βρήκαμε την ένθερμη συμπαράσταση του ίδιου του κοινού στο οποίο απευθυνθήκαμε και με το οποίο μοιραστήκαμε τις αγωνίες αλλά και το πείσμα μας για τη συνέχεια.

Η προσπάθεια αυτή μας γεμίζει με πείρα και δύναμη, μας φέρνει μπροστά στις μεγάλες ευθύνες μας στην προετοιμασία του αγώνα για τα δύσκολα που έρχονται, μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και για τα μεγάλα που εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να χτίσουμε αν ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, αν αρνηθούμε το ρόλο του θεατή στις εξελίξεις.

 

Για το ΣΕΗ

Η Πρόεδρος

Λίλα Καφαντάρη

Η Γεν. Γραμματέας

Ήρα Ρόκου

Leave a Reply